Inbrott är inte längre något som bara händer av en slump. Nu för tiden är det mer planerat och genomtänkt. Inbrottstjuvar använder avancerade tekniker för att välja ut sina mål. De studerar området med översiktsbilder och kartor som finns lättillgängligt på internet och observerar husen noggrant innan de slår till. De vet vilka ingångar som är vanligast att använda och vilka saker som är enklast att sälja vidare.
Därför är det viktigt att skydda sig mot inbrott. Genom att ha rätt kunskap och utrustning kan du minska risken för att bli drabbad. Här hittar du en guide och tips om hur du med ganska enkla medel kan skydda dig mot inbrott.
Ett bra inbrottsskydd
Det är viktigt att du har ett bra fysiskt skalskydd på ditt hus. Det är bra att börja med ta reda på vad ditt försäkringsbolag ställer för krav på ett skalskydd och utgå ifrån det. Men här följer några generella tips:
- Se till att alla fönster och dörrar (inklusive altandörrar), är försedda med godkända låsanordningar då dessa är de vanligaste ställena för tjuven att ta sig in. Exempel på bra altanlås, fönsterlås och lås till dörren hittar du här.
- Montera brytskydd med (C-profil) mellan dörrblad och karm för att försvåra för tjuven att bryta sig in mellan dörrblad och karm.
- Montera bakkantssäkring på dörrens gångjärnsida och skydda mot försök till att bryta och lyfta av dörren.
- Skydda fönster, framförallt källarfönster eller andra lättillgängliga fönster med inkrypningsskydd.
- Om du bor i lägenhet är den bästa rekommendationen att ha en säkerhetsdörr i klass 3 (RC3) eller högre klassning. Klicka på länken för att läsa mer om Säkerhetsklassning på dörrar hos Daloc.
- Montera Vredkåpa på lägenhetsdörren om du har ett brevinkast för att förhindra tjuven att lås upp från insidan via brevinkastet.
Ett annat bra tips är helt enkelt att låsa in värdefulla ägodelar i ett värdeskåp.
Larm och kameraövervakning
Att installera Inbrottslarm och övervakningskameror är ett effektivt sätt att skydda ditt hem, för det är inte bara avskräckande för tjuven utan kan också förkorta ett pågående inbrott genom att göra det obekvämt att stanna i huset. Det finns dock lagar och regler angående kameraövervakning. det kan du läsa mer om hos Integritetsskyddsmyndigheten.
- Installera Övervakningskameror för att få en extra ökad säkerhet och för att förebygga men också för att klara upp brott.
- Se till att du har ett bra och fungerande Inbrottslarm. Effekterna av ett bra hemlarm kan vara skillnaden på ett inbrottsförsök eller ett faktiskt inbrott. Idag så finns det moderna larmsystem som inte bara skyddar mot inbrott men som även skyddar vid t.ex. brand och vattenskador.
- Det finns många olika typer av detektorer som kan ingå i ett larmpaket, kolla runt och se vad som passar just ditt hem, komplettera med t.ex. Glaskrossdetektorer och sirener.
Bra att tänka på
- Fota och dokumentera ägodelar så blir det enklare både för dig och försäkringsbolagen om du skulle bli bestulen.
- Du kan stöldskyddsmärka dina ägodelar och på så sätt öka chanserna på att få tillbaka stulna föremål.
- En bra grannsamverkan skyddar inte bara ditt hus, utan också dina grannars.
- Om du är bortrest, försök fortfarande att få huset att se bebott ut. Belysning på timer eller hjälp från grannar och familj med t.ex. parkering av bilar på uppfart och tömning av post.
- Sätt upp varningsskyltar som visar att du har larm, övervakningskameror eller stöldskyddsmärkning.
Polisen, Brottsförebyggande rådet, Svenska Stöldskyddsföreningen och försäkringsbolagen har massor av tips och råd för att hjälpa dig att skydda ditt hem. Att följa deras råd kan göra stor skillnad och öka säkerheten för dig och din familj.